Giardia hos hund och katt

En mycket vanlig fråga om en jobbig parasit som kan drabba våra fyrbenta kompisar: hur gör man när ens djur fått Giardia? När får djuret umgås med andra djur? Hur smittas djuret? Finns det långsiktigt skydd? Kan människan smittas av hunden eller katten?

Det blir inte ett riktigt inlägg med text idag då det finns så många frågor och information kring parasiten att det skulle bli en väldigt lång text. År 2020 samlade jag all viktig information och svar till vanliga frågor som jag kunde hitta framförallt genom de ledande enheterna i Europa inom parasitologi hos hundar och katter, nämligen Statens Veterinärmedicinska Anstalt och ESCCAP (den Europeiska vetenskapliga enheten om parasitologi för sällskapsdjur), men också i den vetenskapliga litteraturen. De fakta som jag då hittade verkar också stämma i nuläget.

Här finner ni all relevant information för hund och katt i pdf format – båda texter är nästan identiska, men varierar något framförallt i förhållande till hur man ska hantera sjuka djur.