Vem är The Unstoppable Vet?

Lite bakgrund

Jag hade inte drömt om att bli veterinär när jag var liten. Men jag kan minnas att jag älskade djur och var nyfiken om deras beteenden sedan jag var fem år eller så – när jag först försökte att bli vän med förvildade katter genom att läsa serietidningar till en kattkull som hade fötts nära vårt hus.

Femton år senare, mitt på studierna i management och IT-venetskap, kände jag att saknade något i mina framtida yrkesval; jag ville göra något som kunde bidra till att förbättra samhället. Svaret kom på ett hemskt sätt. Grannskapet hade adopterat en hemlös schäfervalp som nu var ett år gammal och som bestämt vaktade våra bostadsgränser. Hon hade tyvärr vana av att jaga motorcyklar, och ingen av oss i grannskapet hade någon aning om hundträning och att det är mer än mat och kärlek som hjälper en hund må bra. En tidig morgon dog hon i min famn – hon hade blivit förgiftad och det tog mindre än 15 minuter från stunden vi hittade henne skakande och dreglande tills stunden hon lämnade oss för alltid.

Jag lovade då att jag skulle lära mig hur man fixar det här. Hur det ska bli så att jag har en bättre chans av att rädda sådana oskyldiga liv när faran eller olyckan presenterar sig igen. År 2013 tog jag veterinärexamen, och det var ett av de bästa valen i mitt liv.

Bildkälla: https://twitter.com/nathanwpyle/status/1215329418140430336

The Unstoppable Veterinarian

En utmaning av att jobba med sjuka djur är att de inte kan berätta för sig själva – vad är det som gör ont? Vad känns fel? Mår du bra? Känns det här obekvämt, smärtsamt, jobbigt? Vi har tyvärr inte ett gemensamt språk som på ett enkelt sätt kan förklara för oss vad vi behöver fixa. Men det finns sätt att försöka och tolka vad ett djur vill säga till oss; och nyckeln till det är beteendet. Vill man (försöka att) veta vad ett djur tänker behöver man observera djurets beteende. Så tänkte jag och -snabbspolar till år 2017- fick jag nästa redskap i mitt verktyg för att kunna hjälpa andra djurarter än oss människor: masterexamen i tillämpad etologi (vetenskapen om djurens beteende) och djurbiologi.

Under avhandlingsarbetet jobbade jag med kor och kalvar, en fantastiskt art med så många i nuläget oupptäckta möjligheter till användning av beteendesignaler för att förbättra deras hälsa och välfärd. En viktig sak jag lärde mig under masterutbildningen är att om vi ger djuret olika val kan djuret visa till oss vad det föredrar. Det finns sätt att översätta vad djuret vill säga till oss – men vi måste fråga och vi måste också hitta rätta frågor.

Min handledare, bästa professor Matthias Laska, gav mig namnet ”The Unstoppable Veterinarian” – veterinären som inte går att stoppa. För, på ett eller annat sätt, finns det inget som ska stoppa mig från att lära mig om djur och hjälpa dem må bättre. Och så föddes ”superhjälten” som ni kan se i följande bild:

Arbetet som veterinär

Efter studierna ville jag verkligen fortsätta med att forska om kor och deras beteende. Att få stipendier för det är dock väldigt svårt, och så blev det inte vidare forskning. Men jag fick en fin arbetsfamilj när jag började arbeta 2017 på C&C Djurcenter som ”superhjälte” för våra fyrbenta vänner som kommer i mindre storlek än arten Bos taurus. I vardagens utmaningar ingår också beteendeutredningar för de smådjuren som upplevs inte må bra mentalt – det finns hjälp! Fullständig arbetslivserfarenhet finns här att ladda och läsa.

Principer som jag följer:

  • Vetenskap. Jag fortsätter att vara forskningsinriktad genom att söka i den vetenskapliga litteraturen för svar och sätt för att bäst hjälpa mina patienter.
  • Minskad stress för djuret. Jag försöker anpassa mig till varje djurs behov på undersökningen så att den blir en så pass stressfri upplevelse som möjligt.
  • Uppföljning, utbildning och motivering. Jag följer upp mina patienter genom att kontakta djurägarna (framförallt på mejl) i täta intervall. Jag finns här för frågor och funderingar! Känns något oklart eller vill man veta mer om djurets sjukdom, problem eller behandling erbjuder jag gärna information. Att lära sig är enda sättet att bli bättre och gå framåt.

Ser fram emot att träffa er och era bästa fyrbenta vänner!