En av de vanligaste frågorna som vi veterinärer får från djurägaren är när man behöver avmaska sitt djur.
I Sverige avmaskar vi inte i förebyggande syfte. Det betyder att om djuret inte visar symtom på infektion med maskar behöver det inte avmaskas. Avmaskning har ingen förebyggande effekt, dvs att läkemedlet skyddar inte djuret långsiktigt som t.ex. med behandling mot loppor och fästingar som kan täcka djuret i flera veckor, utan avmaskningsmedlet dödar parasiterna som finns just då i djurets kropp.
ESCCAP, den Europeiska enheten för parasitologi hos husdjur rekommenderar olika behandlingsplaner med avmaskning beroende på djurets livsstil och risker av att bli smittad av maskar. Träckprov rekommenderas starkt innan man behandlar. Några viktiga punkter följer:
- Hundar som jagar, kan äta ”allt möjligt” på promenader eller får springa lösa och således äta upp olika saker kan behöva avmaskas en gång per månad till fyra gånger per år beroende på hur ofta de brukar få problem och hur ofta de får i sig olämpliga saker.
- Katter som bor inomhus behöver i princip inte avmaskas, men eftersom maskägg kan föras in via t.ex. skor, kan man avmaska en gång per år eller skicka ett träckprov en gång per år.
- Katter som får gå ut kan behöva avmaskas var 3:e månad eller oftare beroende på hur mycket de jagar.
- Djur som bor med människor som har dämpat immunförsvar kan behöva avmaskas månadsvis för att minska risken för smitta till människan.
Olika rekommendationer kan gälla inför tävling eller utställning, samt inför resa från och till Sverige, och då anpassar man behandlingsplanen beroende på situationen.
Tikar, valpar och kattungar avmaskas enligt Läkemedelverkets rekommendationer, beroende på smittrisk. Generellt sker avmaskningen enligt följande schema:
- Kattungar: Första behandling vid 4-6 veckors ålder. Efter det upprepas avmaskningen varannan eller var fjärde vecka beroende på läkemedlet som används, fram till leverans.
- Valpar: Första behandling vid 2-3 veckors ålder. Efter det upprepas avmaskningen varannan eller var fjärde vecka beroende på läkemedlet som används, fram till leverans.
- Tikar: från dag 40 i dräktigheten och fram till 2 veckor efter förlossning.
Personligen rekommenderar jag att man även avmaskar regelbundet (upp till en gång per månad efter samråd med veterinär för varje individ):
- Hundar och katter med inflammatoriska tarmsjukdomar, då de har högre risk för återfall av symtom om tarmslemhinnan / magslemhinnan skadas.
- Katter som jagar mycket och som regelbundet bajsar / kräks maskar
Många avmaskningsmedel kan köpas receptfritt på apoteket. Vid följande symtom, och förutsatt att djuret annars mår bra, är piggt och äter med god aptit samt att symtomen inte har varit långvariga, kan man avmaska sitt djur med receptfritt läkemedel:
- Bajsar eller kräks maskar eller har vita prickar i avföringen
- Har börjat gå ner i vikt trots god aptit
- Har börjat bajsar löst / mjukt (inte formade korvar som man kan plocka) eller man ser blod i avföringen
- Slickar eller kliar på rumpan, ofta mot marken
- Har synliga tredje ögonlock (en rosa hinna på inre kanten av ögonen) – syns oftast hos katter
Har ditt djur symtom i flera dagar eller märker du inte tydlig förbättring snart efter avmaskningen behöver djuret undersökas av veterinär. Symtomen ovan kan ske under flera andra olika sjukdomar, vissa av vilka kan bli livsfarliga:
- Ett högt antal parasiter kan leda till brist på olika vitaminer som folsyra och B12, och även till blodbrist. En mer omfattande behandlingsplan och ett träckprov kan vara nödvändiga.
- Vissa parasiter kräver behandling med receptbelagda läkemedel.
- Det finns en lång lista med sjukdomar som kan ge lösare avföring, kräkningar och viktminskning som symtom. Vänta inte flera dagar för att kontakta veterinär! En livmoderinflammation eller en akut bukspotkörtelinflammation kan kosta djuret sitt liv.
- En kliande rumpa kan betyda inflammerade eller spruckna analsäckar eller även symtom av allergiska sjukdomar.
- Katter med synliga tredje ögonlock kan ha andra sjukdomar, bland annat virussjukdomar, ögoninfektioner, neurologiska sjukdomar och feber som påverkar dem.