FAQ: Hur ofta får en katt kräkas egentligen?

En väldigt vanlig fråga och en av de största orsakerna att katter kommer för sent till veterinären för undersökning. Myten om att det är normalt för en katt att kräkas en eller flera gånger i veckan har pågått ganska länge. Troligtvis har det bidragit att katter kan normalt kräkas hårbollar då och då, och att de kan få upp olämpliga delar efter att ha jagat och ätit byte.

Men både hårbollar och duktiga jägare är inte tillräcklig anledning till att en katt ska kräkas en eller flera gånger i veckan. Cornell University anger en absolut max kräkning på en gång i veckan (och det även anses vara för ofta), medan VCA Hospitals nämner att katter inte ska kräkas oftare än en gång per månad – och att i båda fall mår katterna annars helt bra. Dvs att katten inte tappar vikt, behåller en normal hull, är pigg och aktiv, äter med god aptit (inte för mycket eller för lite), dricker och kissar normalt, bajsar fast avföring och har inga maskar eller blod i kräkningen.

Regeln är att katter generellt inte ska kräkas mer än ett par gånger per månad. Katter som inte jagar och inte har lång päls bör kräkas ännu mindre ofta än det. Kräks din katt oftare än det, även en gång i veckan, är det anledning till att rådfråga med veterinär eller boka en undersökning. Detta kan ligga bakom kräknigar i ökad frekvens hos katter (listan anger några av de vanligaste anledningarna men är inte en komplett lista):

  • Maskar, framförallt om din katt jagar eller har tillgång till utomhusmiljö.
  • Hårbollar kan fastna i magsäcken och irritera slemhinnan, som leder till kräkningar. Hårbollar kan även fastna i tarmen och ge allt från förstoppning till allvarlig stopp i tarmen. Kräks din katt hårbollar ofta (mer än en gång per månad) finns det till en början både foder och kosttillskott för att hjälpa den bajsa ut hårbollarna.
  • Vissa katter gillar att äta främmande föremål som plast, tyg och tråd. En del katter gör det som det av lekbeteende, andra katter kan göra det pga mag-tarmsjukdomar (kallas medicinskt för ”pica”). I båda fall är det viktigt att ta reda på varför och hur man kan förändra beteendet, eftersom det finns stor risk att ett främmande föremål fastnar i tarmen med livsfarliga konsekvenser.
  • Katter med inflammatoriska sjukdomar i magen och tarmen kommer ofta till veterinären med kräkningar som vanligast symtom. Problemet kan ligga i magsäcker eller även i tunntarmen som kopplas direkt till magsäcken. Folsyrebrist och B12-brist kan bl.a. ge kräkningar. Även bukspottkörtelinflammation kan ge kräkningar som enda symtom. Katter med inflammatoriska sjukdomar i matsmältningssystemet behöver kontroll med blodprov för att bestämma rätt behandling och många katter behöver livslång behandling för att kunna må bra.
  • Katter med njursjukdom eller hypertyreos (överproduktion av hormoner från sköldkörteln) har ofta kräkningar som symtom.
  • Även diabetes kan ge kräkningar som symtom.
  • Det finns alltid risk, speciellt hos äldre katter, att en tumör växer i magsäcken som leder till ökade kräkningar.

Frekventa kräkningar antyder till illamående och smärta i magen, leder till avmagring och obalans i olika minerelar i kroppen samt problem med matsmältningen. Finns det sjukdomar som är kopplade till kräkningarna (dvs inte ett främmande föremål utan antingen en infektion, parasiter eller annan sjukdom) kommer katten oftast börja visa andra symtom efter ett tag. Ju tidigare man hittar anledningen bakom problemet desto snabbare kan din katt återhämta sig och börja må bra igen. Vänta inte med kräkningarna – rådfråga med din veterinär!